9 tips om je huid gezond te houden in de winter

oktober 6, 2020

Voor veel mensen brengen de koude wintermaanden meer mee dan alleen maar een rode blos op de wangen. Ze zorgen ook voor een oncomfortabele droog gelaat, handen en voeten. Voor sommige mensen is dit zelfs erger dan een gewoon trekkerig gevoel: hun huid wordt zo droog dat ze barst en begint af te schilferen. Anderen krijgen er zelfs eczeem van. Vanaf het moment dat je de verwarming aanzet, begint je huid met uitdrogen. Het maakt niet uit of je verwarmt met olie, gas, hout of elektriciteit: je huid wordt droger. Klinkt je dit bekend in de oren? Volg dan onze 9 tips om je huid goed gehydrateerd te houden tijdens de winter.

1. Ga naar een specialist

Als je je huidverzorgingsproducten bij je lokale kruidenierszaak haalt, gaat het moeilijk zijn om een verkoper te vinden die je goed advies kan geven. Daarom is het beter om een bezoekje te brengen aan een schoonheidsspecialist(e). Zie het als een goede investering in je huid. Hij of zij kan jouw huidtype analyseren, kijken wat je best kan aanpassen aan je huidige huidverzorging en je advies geven over de producten die je zou moeten gebruiken.

2. Hydrateer meer

Misschien staat er in jouw kast wel een moisturizer die prima werkt in de lente en zomer en waar je tussen april en september heel erg blij van wordt. Maar wanneer het weer verandert, moet eigenlijk ook je huidverzorgingsroutine aangepast worden. Zoek voor de koude maanden naar een moisturizer op basis van olie in plaats van water. De olie zal zorgen voor een beschermend laagje op je huid zodat er meer vocht vastgehouden wordt. Als je niet goed weet hoe hieraan te beginnen, vraag dan raad bij je schoonheidsspecialiste. TIP: Veel nachtcrèmes zijn op basis van olie en kun je ook als dagcrème gebruiken tijdens de koudere maanden.

Maar kies je olie zorgvuldig want ze zijn niet allemaal goed voor je gelaat. Kijk voor eentje die je poriën niet verstopt, zoals bijvoorbeeld avocado-olie, minerale olie of amandelolie (Super3 Booster van Beauté Pacifique). Vermijd shea-olie want deze kan de poriën van je gelaat verstoppen.

3. Smeer zonnecrème

Nee, zonnecrème is niet alleen nodig in de zomer. De winterzon, en dan zeker in combinatie met de weerkaatsing door de sneeuw, kan je huid ook serieus beschadigen. Smeer een breed spectrum zonnebrandcrème (blokkeert zowel de UVA- als UVB-stralen) op je gelaat en handen zo’n 30 minuten voor je naar buiten gaat. Breng opnieuw aan als je lange tijd buiten blijft (bijvoorbeeld als je gaat skiën).

4. Help je handen een handje

De huid op je handen is dunner dan die op de rest van je lichaam en heeft minder olieklieren. Dat wil zeggen dat het moeilijker is om je handen gehydrateerd te houden, zeker in koud, droog weer, wat kan leiden tot jeuk en gebarsten huid. Draag handschoenen wanneer je naar buiten gaat. Als je wol moet dragen om je handen warm te houden, doe dan eerst een paar dunne, katoenen handschoentjes aan om irritatie te voorkomen.

5. Vermijd natte sokken en handschoenen

Natte sokken en handschoenen kunnen je huid irriteren en jeuk, gebarsten huid, zweertjes of zelfs opflakkeringen van eczeem veroorzaken.

6. Haal een luchtbevochtiger in huis

Centrale verwarming en elektrische vuurtjes blazen warme lucht door je huid en kantoor. Luchtbevochtigers lossen dit probleem op door de lucht weer vochtiger te maken zodat je huid niet uitdroogt. Zet verschillende kleine luchtbevochtigers in je huis in plaats van 1 grote: zo wordt de vochtigheid egaler verspreid.

7. Hou je voeten zacht

Voetlotions met muntgeur zijn zalig tijdens de warme zomermaanden, maar bij koud weer heb je sterker spul nodig. Zoek een lotion die vaseline of glycerine bevat en gebruik een voetpeeling om de dode huid regelmatig te verwijderen zodat de moisturizer dieper en sneller geabsorbeerd kan worden.

8. Zet je peeling op pauze

Als je gelaat oncomfortabel droog aanvoelt, vermijd dan ruwe peelings, maskers en toners op alcoholbasis. Deze halen namelijk vitale olie uit je huid. Ga in de plaats op zoek naar een reinigingsmelk of milde foam cleanser (die van Beauté Pacifique bijvoorbeeld), een toner zonder alcohol en een masker dat je huid diep hydrateert. Gebruik geen masker met klei aangezien dit net vocht uit je huid haalt.

9. Vermijd super hete baden en douches

We weten het wel, lekker relaxen in een heet bad voelt geweldig aan als je lange tijd buiten in de kou gelopen hebt. Maar de intense hitte van een hete douche of een dampend bad breekt de beschermende olielaag in de huid af wat kan leiden tot een verlies in vocht. Je kan beter gewoon warm water gebruiken, en ook niet te lang in je bad blijven liggen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting